SOFIJOS festivalis penktą kartą kviečia į kultūra alsuojančius Kulius

SOFIJOS festivalis penktą kartą kviečia į kultūra alsuojančius Kulius
May
30

Liepos 4-11 dienomis Plungės rajone esančiuose Kuliuose vyks Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas kultūros ir meno festivalis. Penktą kartą rengiamas SOFIJOS festivalis tęsia šios išskirtinės asmenybės, Kuliuose praleidusios svarbų savo gyvenimo etapą, veiklos idėjas – skleisti meno ir švietimo aurą, „užkrėsti kultūra“. Miestelyje kultūrinį pėdsaką skulptorių darbais, istorinėmis parodomis, klasikinio ir šiuolaikinio meno renginiais jau palikęs festivalis kasmet kuria naujus prisiminimus ir bendruomenes, ieško kelių į dar įvairesnes kultūrines patirtis. 2021-aisiais organizatoriai pristato renginių ir įtraukiamų kultūros sričių gausa išsiskiriančią festivalio programą 

 Festivalis Kuliuose - ne tik Plungės rajono vasaros tradicija, bet ir naujai atrasta erdvė scenos menui

Didžiausio dėmesio tikisi sulaukti festivalio teatrinė programa, kurioje šiemet net dvi premjeros. Karantino laikotarpiu Kulių kultūros centro didžiojoje salėje buvo sukurtas Klaipėdos jaunimo teatro ir žymaus režisieriaus iš Vengrijos Arpad Schilling spektaklis „Įstrigę“. Spektaklyje vaidina net trys nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai - aktoriai Viktorija Kuodytė, Valentinas Masalskis, Dainius Gavenonis bei visa Klaipėdos jaunimo teatro aktorių trupė. Pastatymas  skirtas rodymui Lietuvos regionuose esančiuose kultūros centruose, o jo premjera įvyks būtent SOFIJOS festivalyje liepos 10-11 dienomis.

Antroji premjera teatro scenoje -  „Taško“ teatro interaktyvus edukacinis spektaklis vaikams „Miško internetas“, režisierė Loreta Vaskova. Spektaklio metu mokyklinio amžiaus vaikai bus supažindinti su netikėtais ir įdomiais faktais apie medžius ir jų gyvenimą. Premjera- liepos 4 d.

 Muzikos mylėtojams  - fado koncertas, choro koncertas Kulių bažnyčioje ir Čiurlionio susitikimas su trimis kultūromis

Muzikos gerbėjus kasmet lepinantis SOFIJOS festivalis šiemet kvies į koncertus, skirtus visiems žiūrovų skoniams. Liepos 8 d. SOFIJOS festivalio programoje debiutuos „Taško teatro“ ir pianisto Roko Zubovo kūrinys. Tęsiant festivalio „Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimų“ tradiciją, bus sukurtas naujas kūrinys, apimsiantis tris muzikines stilistikas: liaudišką, akademinę ir džiazo improvizaciją.

Liepos 9 d. pirmą kartą Lietuvoje koncertuos fado muzikos atlikėja Ana Laíns (Portugalija). Savo kūryboje dainininkė derina tradicijas ir populiariąją muziką bei yra pelniusi platų meno kritikų pripažinimą, o fado meno forma dėl savo svarbos pasaulio kultūrai įtraukta į UNESCO paveldą. Techniškai nepriekaištingo balso dainininkės naujausias albumas Portucalis kritikų pripažįstamas geriausiu jos albumu. SOFIJOS festivalyje Ana Laíns pristatys šį albumą kartu su gitaristų duetu: Valentim Filipe (portugališka gitara ir akordina) ir Antonio Costa (klasikinė gitara). 

 Liepos 11d. po mišių festivalio lankytojai kviečiami į Kulių Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčią, kurioje Klaipėdos choras „Aukuras“ dovanos koncertą „Laiškai Sofijai“ (vad. A. Vildžiūnas). „Aukuras“ laužo stereotipą, kad choras – rimtas ir nuobodus dalykas: choristų artistiškumas „Aukurui“ pelno dideles publikos simpatijas, o muzikos profesionalai vertina turtingą ir sodrų choro skambesį ir profesionalumą.

 Bendruomenę džiugins triukšmingas festivalio jomarkas ir nemokami renginiai

Svarbią SOFIJOS festivalio dalį kasmet sudaro Kulių bendruomenė bei jai skirti renginiai. Šiemet bendruomenė bus kviečiama į atviras dizaino dirbtuves kurti krašto žemėlapį „Kulių žemėlapis, kaip jį mato kuliškiai“, žemėlapis bus pristatytas festivalio uždarymo metu liepos 11 d.

Festivalio lankytojai bus laukiami Mindaugo Survilos dokumentinio filmo „Sengirė“ peržiūroje ant vandens, dailininkės Jazmina Cininas (Australija) autorinėje parodoje „Eglė ir geležiniai vilkai“ bei festivalio triukšmingiausioje dalyje – Jomarke Kulių centrinėje aikštėje.

Jomarko atidarymą liepos 10 d. skelbs Lietuvos Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestro koncertas (vad. Egidijus Miknius), o meninę atmosferą Jomarke kurs ir kompaniją turgaus verslininkams ir dizaineriams palaikys profesionalūs aktoriai, šokėjai, muzikos atlikėjai, gatvės cirko artistai. Aprimus turgaus šurmuliui, Klaipėdos lėlių teatro lėlininkai kvies į parke vyksiančią interaktyvią edukaciją vaikams.

 Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Plungės raj. savivaldybė.

 SOFIJOS festivalio lankytojai kviečiami bilietus į spektaklius „Įstrigę“ ir „Miško internetas“, bei į portugališko fado muzikos koncertą įsigyti iš anksto internetu www.tiketa.lt arba Kulių bendruomenėje „Alantas“.  Dalyvavimas kituose festivalio renginiuose nemokamas.