Kviečia nauja meno ir bendruomenės erdvė „Kultūros virenė“ – metas pakurstyti kūrybinę ugnį!

Kviečia nauja meno ir bendruomenės erdvė „Kultūros virenė“ – metas pakurstyti kūrybinę ugnį!
September
6

Plaktukai ir grąžtai nutilo, dulkės nuvalytos, įsuktos paskutinės lemputės ir išblizginti langai. Kulių miestelyje Plungės rajone atveriama bendruomenei, meno kūrėjams, prasmingam laisvalaikiui ir edukacijoms skirta erdvė „Kultūros virenė“. Ji įsikūrusi istoriniame, kultūros paveldo registrui priklausančiame XVIII a. mūriniame pastate, pačiame miestelio centre Liepų gatvėje.

Pastato rekonstrukcijos metu išsaugotos visos autentiškos detalės, arkinė vidinių erdvių architektūra ir namo centre esanti virenė – didelis ugniakuras su plačiu mūriniu gaubtu, pereinančiu į siaurėjantį kaminą.

„Šis „Kultūros virenėje“ išlikęs autentiškas namo elementas yra vienas didžiausių Žemaitijoje. Virenė nėra tik išskirtinė architektūros paveldo detalė, bet ir jaukumo, bendrystės, namų simbolis. Tai ypač svarbu turint omeny nostalgišką, sentimentalų ir glaudų kuliškių santykį su istoriniu pastatu – vietiniai prisimena čia kadaise veikusią valgyklą, vaikystės žaidimų ir slėpynių vietą, čia vykusias bendruomenės ir šeimos šventes“, – sako projekto iniciatorė Raimonda Masalskienė.

Per savo istoriją namas turėjo daug paskirčių – čia gyveno bažnyčios tarnai, veikė meistro dirbtuvės, verpykla ir klebonijos virtuvė, kuriai pasitarnavo erdvūs pastato rūsiai, tikę produktų sandėliavimui. Statybų metu nenaudotos jokios degios medžiagos: čerpinis stogas, gegnių plytų skliautiniai perdengimai, iš plytų ir akmenų suręstas mūras. Virš namo įėjimo apie pastato išskirtinumą byloja lotyniškas užrašas „Haec domus ardere nescia“ – „šis namas nepažįsta degimo“.

Sofijos festivalio metu liepos mėnesį jau buvo galima apžiūrėti „Kultūros virenę“ – dalis programos renginių vyko rekonstruotose patalpose ir visi jie pateisino lūkesčius. „Kultūros virenėje“ sklandžiai praėjo Kulių knygų klubo susitikimas, patogiai ir jaukiai vyko skrybėlių kūrybinės dirbtuvės su kostiumų dailininke Sandra Straukaite, o visas pastato erdves išradingai išnaudojo savo kūrybos ekspozicijas surengę tapytojas Zdenek Danek (Čekija), senografė Renata Valčik (Lietuva) ir garso menininkas Tomoo Nagai (Japonija).

Galutinai baigus visus rekonstrukcijos darbus, šiandien Kulių „Kultūros virenė“ yra atvira visiems, neabejingiems menui, kultūrai ir bendruomeniškai veiklai. Skirtingos pastato erdvės suteikia galimybę čia vykti įvairaus pobūdžio kamerinėms veikloms – paskaitoms, meno parodoms, muzikos ir teatro renginiams, degustacijoms. Labirintą primenantis pastato rūsys, skliautuotos salės ir jauki palėpė gali pasitarnauti kaip vieta menininkų rezidencijoms ir publikos susitikimams su kultūros lauko profesionalais.

Kuliškiai kartu su Sofijos festivalio organizatoriais turi įvairios patirties rengiant skirtingas kultūrines veiklas ir moka atliepti meno kūrėjų ir organizacijų poreikius. Tai lanksti, smalsi ir svetinga bendruomenė, kuriai įdomu pažinti naujas meno formas, leistis į intelektualinius iššūkius ir tai daryti ne uždarame ratelyje, o kviečiant kūrėjus ir žiūrovus iš visos Lietuvos.

Pirmosios žiežirbos „Kultūros virenėje“ jau pasirodė, o čia užkurti nuoseklaus ir prasmingo kultūrinio gyvenimo ugnį pastato šeimininkai kviečia visus susidomėjusius kultūros projektų organizatorius. „Kultūros virenėje“ gali skleistis ne tik profesionalus menas ir kultūrinės iniciatyvos – tai gali tapti vieta stiprinti įvairius kolektyvus organizuojant jiems aktualią komandinę veiklą, kamerinės pastato erdvės puikiai tinka norintiems atnaujinti ar tęsti šeimos švenčių, kūrybingų vaikų gimtadienių tradicijas.

Projektą „Atvira bendruomenės kūrybos erdvė Kuliuose“ finansavo Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų programos „Kultūra“ lėšos (715 924  Eur), dalį finansavimo pastato rekonstrukcijai (145 900 Eur) skyrė Plungės rajono savivaldybės administracija. 2023m. Sofijos festivalio veiklas dalinai finansavo: Lietuvos kultūros taryba, Plungės raj. savivaldybė ir EEE bei Norvegijos finansinių mechanizmų programa "Kultūra".

Daugiau informacijos apie Kultūros virenės renginius ir paslaugas bei erdvių rezervaciją: www.kulturosvirene.lt