Kultūra, istorija ir bendruomenė susitiks šeštajame SOFIJOS festivalyje Kuliuose

Kultūra, istorija ir bendruomenė susitiks šeštajame SOFIJOS festivalyje Kuliuose
May
20

Žemaitijoje įsikūręs Kulių miestelis liepos 2-10 dienomis jau 6-ą kartą kvies kultūros mylėtojus ir ieškotojus į SOFIJOS festivalio renginius. Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas festivalis tęsia šios išskirtinės asmenybės, Kuliuose praleidusios svarbų gyvenimo etapą, veiklos idėjas – skleisti meno ir švietimo aurą, „užkrėsti kultūra“.

Universalioje, įvairių scenos menų žanrų ribas peržengiančioje festivalio programoje dominančius renginius atras tiek vietos bendruomenė, tiek atvykstantys kultūros gurmanai. Savaitės trukmės SOFIJOS festivalis leis susipažinti su skirtingomis kultūromis, ugdys toleranciją ir kvies atrasti bendrystę nedideliame, bet savo istorija turtingame miestelyje.

 

Šeštojo festivalio šūkis remiasi filosofo Viktoro Franklio žodžiais: „Aš tampa Aš, tik susitikęs su Tu“. Bendruomeniškumo svarbą visuomenei akcentuojantis šūkis tapo dar aktualesnis po vasario 24-osios: šiandien kitas žmogus būtinas ne tik prasmingai egzistencijai, bet ir išlikimui.

„Jau įsitikinome, kad karo pašonėje kultūra ir bendrystė vaidina labai svarbų vaidmenį, palaikantį visuomenės viltį, optimizmą ir susitelkimą. Šiuo sudėtingu laikotarpiu naujai įvertinkime aplinką ir atsigręžkime į kitą: „Tu“ – tai kaimynas, „Tu“ - tai prieglobsčio ieškantis ukrainietis, „Tu“- tai mokslo draugas, „Tu“ – tai einantis šalia,“ -  šeštojo festivalio pagrindine mintimi dalinasi renginio sumanytojai bei organizatoriai Raimonda Masalskienė ir Valentinas Masalskis.

 

Festivalio dėmesys jaunimo kūrybiškumui ir sąmoningumui

Tradiciškai festivalis savo veiklomis atlieps jauno žmogaus sąmoningumo ir kūrybiškumo poreikį. Pirmą kartą rengiama Kulių vasaros kino akademija, kurioje 14-18 m. jaunuoliai turės galimybę susipažinti su kinu ir kurti savo filmą. Kūrybinį procesą užbaigs profesionalų kuruojamas kūrybiškumo hakatonas skirtas generuoti idėjas, pristatysiančias akademijos metu sukurtą filmą.

Apie klimato kaitą ir naująją „žmogaus amžiaus“ epochą, Antropoceną, pasakos atvira dailininkų Martyno Pekarsko ir Valentino Varno tapybos akcija ir paroda „Antropoceno žmogus šiuolaikinio dailininko akimis“, joje bus iš arti žvelgiama į šokiruojantį žmogaus poveikį Žemei.

„Taško“ teatro muzikinis spektaklis „Mitai“, (rež. V. Masalskis) perkels žiūrovus į mistinį pasakojimą apie žmogaus gyvenimą. Šiam spektakliui specialiai pagamintų styginių, mušamųjų ir pučiamųjų instrumentų bei elektroninės muzikos sintezė formuoja išskirtinį spektaklio garsų pasaulį ir modernia kalba atskleidžia mitologijose paslėptas simbolines nuorodas apie žmogaus būtį.

Festivalio uždarymo dieną organizatoriai kvies į meninių-gamtinių patirčių turą Reiskių tyro pelkėje. Kartu su fotografu ir gamtininku klaidžiodami po didžiausią seniūnijoje aukštapelkę, savo augmenija primenančią Sibiro tundrą, turo dalyviai taip pat palies Antropoceno temą.

 

Kontrastingų nuotaikų ir įvairių kultūrų kupini koncertai

Kasmet SOFIJOS festivalis lepina lankytojus naujais atradimais – kviečia į Kulių miestelį charizmatiškus įvairių pasaulio kultūrų atlikėjus, pasirodančius Lietuvoje pirmą kartą. Šįkart Kuliuose su Lietuvos publika susipažins prancūzų neo retro grupė „Le Balluche de la Saugrenue“. Savo kūryboje prancūzai su humoru interpretuoja pasaulio muziką, išranda naujas, muzikines formas, bei nukelia klausytojus į Paryžiaus bohemos aukso amžių. Naudodami šiam laikotarpiui būdingus instrumentus – akordeoną, kontrabosą, bandžą/gitarą ir jase – muzikantai groja džaivą, valsus, tango, svingą, rumbą bei atranda vietos prancūzų klasikų dainoms. „Le Balluche de la Saugrenue“ koncertas vyks Kulių kultūros centre liepos 7 d. 19 val.

Kitoks koncertas festivalio lankytojų lauks liepos 8 d. Kulių bažnyčioje, kur skambės žydų kilmės kompozitorių klasikinės muzikos programa „Duettissimo“. Koncertas kvies atsigręžti į Kulių miestelio istorinę atmintį: žydai Kuliuose pradėjo kurtis XVIII a. ir daug prisidėjo, kad Kuliai gautų miestelio teises. Nemokamą koncertą „Duettissimo“ atliks vieni ryškiausių jaunosios kartos lietuvių atlikėjų - Dalia Dėdinskaitė (smuikas) ir Gleb Pyšniak (violončelė). Koncerto dieną bažnyčioje veiks Mindaugo Juodžio tapybos paroda.

Liepos 9-ąją dar kitokį, šį kartą lietuvišką skambesį festivaliui suteiks grupės „Graži ir ta galinga“ koncertas-spektaklis „Mimozos ir sirenos“. Klaipėdos jaunimo teatro aktorių grupė išsiskiria ryškiu moterišku braižu, ironiškais tekstais bei charizmatišku atlikimu, o naujoji grupės programa atskleidžia universalią ir graudžiai juokingą temą – net gražiausia (-ias) ir galingiausia (-ias) kartais nori užsisklęsti lyg mimozos žiedas ar kaukti kaip pavojų skelbianti sirena.

 

Išankstinė filmo „Tvano nebus“ premjera – prie miestelio tvenkinio

Valstybės diena, liepos 6-oji, festivalio metu bus švenčiama lauko kino erdvėje „Kinas ant vandens“, kur vyks išankstinė filmo „Tvano nebus“ premjera Lietuvoje. Režisieriaus Marato Sargsyan filmas apkeliavo Venecijos, Transilvanijos, Talino ir kitus tarptautinius kino festivalius, o rugpjūčio mėn. bus pristatytas ir Lietuvos žiūrovams.

Filme „Tvano nebus“ vaizduojamas karo nusiaubtas postapokaliptinis pasaulis, kuriame persipina kelios tikrovės ir siužetinės linijos. Kūrinyje vaizduojami įvykiai atitrūkę nuo konkretaus laikmečio, šalies ar karinio konflikto, pagrindinis filmo personažas – garsus karo profesionalas, kurio vaidmenį atlieka V. Masalskis. Prieš filmo peržiūrą vyks susitikimas su kūrybine grupe. 

 

Istorinė Kulių atmintis – keturiose ekskursijose

Savo istorija ir žymiais gyventojais besididžiuojančiame miestelyje festivalio dienomis vyks net keturios istorinės ekskursijos.

Gidė Inga Blėdienė kvies į tris skirtingus turus po miestelį. Ekskursija „Kuliai - nuo akmens iki rašmens“, pasakos apie laikotarpį, kai vietinių dvasiškių dėka miestelyje buvo išsaugota caro uždrausta lietuvių kalba ir raštas. Turas „J. Tumas-Vaižgantas ir kiti Kulių kontrabandininkai“ atskleis išskirtines kunigo, rašytojo, visuomenininko Vaižganto ir apylinkės knygnešių pastangas platinti lietuvišką spaudą. Galiausiai, ekskursija „Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės Kuliai“ kvies pajusti čia jaunystę praleidusios busimos rašytojos, pedagogės, visuomenės veikėjos ir M. K. Čiurlionio žmonos dvasią. I. Blėdienės ekskursijose dalyviai išgirs išlikusių autentiškų statinių ir Kuliuose gyvenusių žmonių istorijas, gilinsis į jų reikšmę kultūriniam Lietuvos gyvenimui.

  Festivalio uždarymo dieną, sekmadienį vyks paskutinis istorinės programos akcentas – „Taško“ teatro aktorių teatralizuota ekskursija ,,Kuliai - istorijos ir laiko dėlionė”.

 

Kulių Jomarkas – bendruomenės apsikeitimas ne tik prekėmis, bet ir vertybėmis

Stipriausiai SOFIJOS festivalio aurą ir bendruomeniškumo idėją bus galima pajusti antrus metus organizuojamame šeštadieniniame Jomarke. Po nemokamo Klounų teatro studijos „Dulidu“ spektaklio visai šeimai „Kaip atsirado drugeliai” miestelį žadins ir gerą nuotaiką kurs ne tik klounai, bet ir varinių pučiamųjų ansamblis – Klaipėdos brass kvintetas. Triukšmingi Jomarko personažai  kvies įsijungti į žaidimus, įsigyti  menininkų, dizainerių prekių, sendaikčių, ragauti tradicinių Kulių beigelių ar bendrauti su kaimynais bei menininkais.

Dalyvavimas Jomarke nemokamas, tad savo prekystalius Kuliuose kviečiami įkurti visi turintys ką parduoti ar kuo pasidalinti –  kulinarijos propaguotojai, originalių suvenyrų ir rankdarbių kūrėjai, „Blusų turgaus“ entuziastai, batų valytojai, kirpėjai, sriubos virėjai, bulvių kepėjai ar likimo pranašautojai. Meninė turgaus atmosfera ir prekybą pagyvinantys pasirodymai leis prekeiviams tikėtis gero pelno, o lankytojams gausių pirkinių.

Festivalio idėjas remia Lietuvos kultūros taryba ir Plungės raj. savivaldybė.

 

Daugiau informacijos apie festivalį www.sofijosfestivalis.lt ir Facebook paskyroje.

Bilietai į mokamus renginius platinami www.tiketa.lt arba bendruomenėje „Alantas“, kur Kulių bendruomenės nariai bilietus gali įsigyti su nuolaida.

DĖMESIO! Visuose renginiuose gali būti fotografuojama ir filmuojama.

SOFIJOS festivalio organizatorių informacija