Kuliuose sukurtas žinomo Europoje režisieriaus Arpad Shilling spektaklis bus rodomas SOFIJOS festivalio metu

Kuliuose sukurtas žinomo Europoje režisieriaus Arpad Shilling spektaklis bus rodomas SOFIJOS festivalio metu
April
5

Kuliuose sukurto vengrų režisieriaus Arpad Shilling spektaklio „ĮSTRIGĘ“ (buvęs darbinis pavadinimas „#nowhere”) premjera įvyks š. m. liepos mėn. 10 ir 11 dienomis SOFIJOS festivalio metu.

VšĮ „Domus alba“, SOFIJOS  festivalio organizatorius, bendradarbiaujant su VšĮ „Klaipėdos jaunimo teatru“ 2020-2021 m. įgyvendino vengrų režisieriaus Arpad Shilling spektaklio statymo Lietuvoje projektą. A. Shilling ir Klaipėdos jaunimo teatro kurtas spektaklis yra skirtas rodymui būtent Lietuvos regionuose esančiuose kultūros centruose. Tokia pastatymo idėja gimė per A. Shilling rezidenciją: jos kūrybiniai darbai vyko Kulių kultūros centre, o ši išskirtinė Kulių kultūros centro erdvė padiktavo „ĮSTRIGĘ“ pastatymo formą, dramaturgiją, nagrinėjamas problemas, scenografiją.

Spektaklis „ĮSTRIGĘ“ - tai žvilgsnis į mažame miestelyje esančius kultūros namus ir juose telpančius skirtingus žmonių bei paties pastato gyvenimus. Spektaklyje sekamos dvi siužetinės linijos. Pirmoji - tai miestelio mokyklą baigusios klasės susitikimas po dešimties metų, kurio metu sprendžiant praeities konfliktus ir narstant klasiokų dabarties aktualijas įsiveržiama į apleistą buvusių Kultūros namų pastatą. Nuo audros pastate vaiduoklyje norėję slėptis klasės draugai pažadina miegančią čia gyvenusių ir kūrusių žmonių istoriją – antrąją siužetinę temą. Kisdamos šios dvi linijos kuria įvairų, turtingą, absurdišką ir jautrų Kultūros namų paveikslą, nes juose tilpo ir telpa viskas: šeimos drama, kultūra ir jos stoka, aukštojo meno siekis ir provincialūs renginiai. Audringa naktis tamsiuose kultūros rūmuose tampa skaistykla visiems juose apsilankiusiems personažams ir kelia klausimus: kokiai kultūrai skirti tokie namai mūsų miestuose ir miesteliuose? Kokios kultūros ieško į rūmus atėję žiūrovai? Kokia tokių rūmų paskirtis – nešti kultūrą, kurios niekam nereikia, ar kurti ir rodyti tai, kas žiūrima, tačiau ko negalima vadinti kultūra? Galiausiai, ar gali savo gyvenimą kultūrai paaukojęs žmogus neturėti bendravimo, šeimos, žmogiškumo kultūros – ar gali pastatas tapti svarbesnis už savo vidų?

2020 m. lapkritį ir 2021 m. kovą kurtas režisieriaus Arpad Schilling 4 valandų trukmės spektaklis „ĮSTRIGĘ“ dar nėra rodytas žiūrovams. Dėl karantino spektaklio premjera įvyko uždaroje kūrybinės komandos akivaizdoje.

Spektaklio režisierius Arpad Shilling yra tarptautinio pripažinimo sulaukęs kūrėjas, pelnęs prestižinį „Europos naujosios teatro realybės“ prizą. Lietuvoje A. Schilling pastatė du spektaklius: 2015 m. spektaklį. „Didis blogis“ (LNDT, už dramaturgiją spektaklis buvo apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi),  2018 m. spektaklį “Autonomija“. Abu šie pastatymai sulaukė didžiulio publikos susidomėjimo, o kiekvienas A. Shilling darbas Lietuvoje tampa ir įvykiu teatro bendruomenėje.

Spektaklio “ĮSTRIGĘ ” kūrybinė komanda:

-režisierius Arpad Shilling (Vengrija-Prancūzija),

-scenografė Renata Valčik,

-kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė,

Aktoriai – Valentinas Masalskis, Viktorija Kuodytė, Dainius Gavenonis.

Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai: Laima Akstinaitė, Justina Burakaitė, Karolina Kontenytė, Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Artūras Lepiochinas, Simonas Lunevičius, Evelina Šimelionė, Ieva Pakštytė, Paulius Pinigis, Donatas Stakėnas, Gytis Šimelionis, Asta Zacharovaitė, Donatas Želvys, Marija Žemaitytė.

Spektaklio technikai - Laurynas Milinis, Stasys Jamantas.

Foto: Eglė Sabaliauskaitė.